One off house - ROJO Studio Architects
16217
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-16217,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-theme-ver-13.1.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.5,vc_responsive

One off house

About This Project

This project was a private commission for a contemporary, single family house in Dungarvan. The site is quite special, located on top of a hill with a 360-degree view of the surrounding landscape.

The V-shape footprint of the house was a result of an analysis of the geographical conditions in the area, taking into account elements such as notable views, prevailing winds, cardinal directions and natural rock formations.

The house is designed as a single story building. The main entrance is located at the meeting of two wings. The east wing consists of a private area with four bedrooms with en-suite, walk-in wardrobe and the main bathroom. The west wing is designed to accommodate a kitchen, dining room and living room with an open fireplace.

The private rooms of the house are away from the common areas, with a courtyard serving as a centre-point and reference.

The public wing has a double height, vaulted ceiling which adds volume and refinement to the space.

Despite the open plan and high ceilings of the building, the principles of sustainability and passive design ensure a warm and energy-efficient home.

Large sliding glass doors lead from the living/dining area to a courtyard that is sheltered from the wind, allowing people to flow easily between inside and out. The exterior of the house is clad in zinc with fiber cement boards.

Category
Residential